W czerwcu na rynek wchodzą dwa nowe warianty znanego piwa Leżajsk. Leżajsk Chmielowe Pils oraz Leżajsk Pszeniczne Klarowne powstają w browarze w Leżajsku, w spokojnym i naturalnie czystym regionie Podkarpacia. Nowe specjalności w zielonych butelkach będą dostępne od 1 czerwca 2016 r. na terenie całego kraju.

W atmosferze spokoju Podkarpacia, z browaru z tradycjami

Leżajsk to piwo z wieloletnimi tradycjami browarniczymi, sięgającymi 1525 roku, kiedy to Zygmunt I Stary nadał browarnikom leżajskim przywilej warzenia piwa. Swój niepowtarzalny smak piwo zawdzięcza miejscu pochodzenia – naturalnemu, spokojnemu regionowi Podkarpacia.

Okolice Leżajska słyną z bujnej przyrody i przepięknych krajobrazów. Wyjątkowe walory środowiska zachęcają do delektowania się spokojem i odkrywania naturalnych smaków regionu. To właśnie klimat nieskazitelnie czystej natury stał się inspiracją dla leżajskich browarników. Tworząc receptury zupełnie nowych wariantów piwa Leżajsk, sięgnęli do najlepszych piwowarskich tradycji. Wykorzystali też unikalność leżajskiego browaru, który jako jeden
z nielicznych może się poszczycić posiadaniem poziomych tanków, używanych w rzemiośle browarniczym do uzyskiwania wyjątkowego smaku piwa.

Dwa warianty z rodziny Leżajska

Wprowadzając nowe warianty, silnie odwołujące się do lokalności i tradycji piwowarskiej, leżajski browar rozpoczyna zupełnie nowy etap w życiu popularnej marki. Jest to mocna odpowiedź na oczekiwania dzisiejszych konsumentów, coraz bardziej zainteresowanych piwnymi specjalnościami. Nowa odsłona Leżajska to dwa zupełnie nowe warianty: Leżajsk Chmielowe Pils oraz Leżajsk Pszeniczne Klarowne. Oba warianty są dostępne w bezzwrotnych, zielonych butelkach co podkreśla lokalny charakter piwa Leżajsk oraz jego świeży i orzeźwiający smak.

Piwo Leżajsk Chmielowe Pils powstaje zgodnie z tradycyjną recepturą na bazie wody, słodu jęczmiennego i aromatycznego chmielu. Dzięki procesowi chmielenia na zimno charakteryzuje się przyjemnym, chmielowym aromatem i szlachetną goryczką. Jego doskonale wyważony i orzeźwiający bukiet smakowy powstaje podczas spokojnego leżakowania
w poziomych tankach, które pozwalają na równomierne dojrzewanie piwa w całej jego objętości.

Druga specjalność, Leżajsk Pszeniczne Klarowne, to rzadki na polskim rynku przedstawiciel stylu Kristal Weizen. Powstaje z użyciem drożdży górnej fermentacji, na bazie wody, słodu pszenicznego, słodu jęczmiennego i chmielu.  Charakteryzuje się orzeźwiającym smakiem z wyczuwalnym, przyjemnym aromatem powstałym podczas fermentacji. Nowy wariant Leżajska udowadnia, że piwo pszeniczne wcale nie musi być mętne. Proces filtracji nadaje mu krystaliczny połysk i wyjątkową lekkość.

– Nowe receptury, osadzone w piwowarskich tradycjach leżajskiego browaru, powstały jako zaproszenie do spokojnego smakowania natury regionu Podkarpacia. – mówi Barbara Rychel, Dyrektor Marketingu marki Tatra, EB i Marek Regionalnych –  Leżajscy piwowarzy stworzyli je z myślą o grupie młodych konsumentów poszukujących nowych smaków i ceniących produkty regionalne.

Na rynku od czerwca 2016

Obie nowe specjalności mają zawartość alkoholu 5%. Będą dostępne na terenie całej Polski w bezzwrotnych, zielonych butelkach. Lokalnie na Podkarpaciu dostępny będzie również Leżajsk Pełne w brązowej butelce,

Więcej informacji o firmie: www.grupazywiec.pl