– Jeśli częstować alkoholem i wędliną to tylko własnej produkcji – przekonuje Sylwia Nienajadło właścicielka sklepu z akcesoriami do samodzielnego wytwarzania piwa, wina, nalewek oraz wędzonek.

Pani Sylwia wraz z mężem od lat zajmują się produkowaniem własnych wyrobów, robią to w oparciu o tradycyjne receptury. – Tą pasją zaraziłam się od męża Marcina i jego ojca, w ich rodzinnym domu jest to tradycja przekazywana z pokolenia na pokolenie. Oboje z mężem uczyliśmy się robić coraz bardziej wyrafinowane produkty, a przy okazji obserwowaliśmy rynek.

Okazuje się, że coraz więcej osób podziela nasze zdanie, że masowe produkty z marketów nie są tym, co koniecznie chcemy mieć na stole. Z drugiej strony ci, którzy chcą na własną rękę przygotowywać alkohol czy wędliny mają problem ze zdobyciem odpowiednich półproduktów i narzędzi – opowiada pani Sylwia.

WINO I NALEWKA Z WŁASNYCH OWOCÓW

Tak właśnie zrodził się pomysł, by pasję zamienić w biznes. Pani Sylwia przy pomocy męża Marcina otworzyła w Leżajsku punkt, w którym klient znajdzie wszystko co niezbędne by na własną rękę zrobić znakomitej jakość trunki. Nie chodzi tylko o produkty, ale również informacje. Państwo Nienajadło chętnie dzielą się swoimi doświadczeniami w produkcji alkoholi i wędlin. – W okolicach Leżajska nie brakuje sadów z owocami, niezbędnymi do produkcji alkoholu, nie brakuje też ludzi, którzy potrafią to robić. Problemem zawsze był dostęp do odpowiednich narzędzi czy półproduktów.

Domowy Trunek został zorganizowany w taki sposób, by osoba zainteresowana stworzeniem własnego produktu znalazła wszystko, co jest w tym procesie niezbędne – przekonuje Marcin Nienajadło. Zbiory owoców dobiegają końca. Powiedzmy, że chcemy zrobić z nich własny trunek np. wino. Po produkty idziemy do sklepu Domowy Trunek. Co znajdziemy na miejscu? – Wszystko. Począwszy od przyrządów do wyciskania soków i obrabiania owoców, poprzez enzymy pozwalające uwolnić właściwości owoców, po różnej pojemności butle wraz z akcesoriami pomagającymi w utrzymaniu ich należytej czystości, właściwe drożdże wraz z pożywkami, narzędzia do mierzenia poziomu cukru i kwasowości, kończąc na korkach, którymi zatkamy butle – wylicza Marcin Nienajadło.

RZEMIEŚLNICZY BROWAR W DOMU

W Polsce renesans przeżywają browary rzemieślnicze. Wielu piwoszy uważa, że takie piwo jest smaczniejsze i zdrowsze od piwa z masowej produkcji, niestety cena takiego trunku nie jest niska. A gdyby tak we własnym domu zorganizować mini browar rzemieślniczy, wyłącznie na własne potrzeby i naszych gości? – Proces produkcji piwa jest trudniejszy niż wina, dlatego dla osób, które dopiero zdobywają doświadczenie mamy gotowe zestawy do produkcji własnego piwa. Dzięki zestawom z puszką koncentratu kosztującej ok. 60 zł możemy mieć ok. 40 butelek dobrego naturalnego piwa własnej marki. Co ciekawe piwo domowej produkcji może leżakować nawet rok czasu, warunkiem jest czystość produkcji – tłumaczy Marcin Nienajadło.

Jak przekonuje pani Sylwia Domowy Trunek powinny odwiedzić osoby szukające prezentu . – Pomysłem na podarunek może być np. ozdobne szkło, a jeszcze lepiej jeśli będzie wypełnione trunkiem własnej produkcji – przekonuje. Pani Sylwia zapewnia, że klienci odwiedzający sklep mogą być pewni jakości produktów. – Zanim coś trafi na nasze półki, wcześniej z mężem staramy się to testować przy produkcji własnych wyrobów. Jeśli nowy dla nas produkt zda egzamin, wówczas śmiało będziemy polecać go klientom. Informacje o rekomendacje idą w obie strony. Często jest tak, że odwiedzają nas osoby z dużym doświadczeniem i same wskazują na dostępne na rynku produkty i rozwiązania, których jeszcze u nas nie ma – podkreśla. Dzieje się tak, ponieważ Domowy Trunek to nie jest zwykły sklep do którego klient wchodzi wyłącznie po towar. Jak zaznaczają

Państwo Nienajadło ich punkt pełni rolę kafejki, w której spotykają i wymieniają informacjami zarówno wytrawni smakosze domowych produktów, jak również osoby stawiające w tej dziedzinie pierwsze kroki.

Leżajsk, pl. Dworcowy 1

tel. 533 727 537

www.domowy-trunek.pl

 

ź: Gazeta Głos Leżajska