W niedzielę 14 czerwca br. w Górnie odbył się Festiwal Podkarpackich Smaków. To największa impreza na Podkarpaciu promująca wyroby tradycyjne i ekologiczne. Udział w targach wzięło aż 148 wystawców.

Kapituła brała pod uwagę sposób prezentacji i estetykę podanIa, oczywiście smak, dostępność i rozpoznawalność produktu, długość wytwarzania i historię produktu oraz oryginalność. I miejsce przypadło Masarni Osip z Wierzawic za „Polędwiczkę wędzona z Wierzeic”. Warto dodać ze Wierzeice to dawna nazwa Wierzawic. II miejsce zajęła firma Leda – Ser z Wólki Krowickiej, a III miejsce przypadło gospodarzom, firmie Smak-Górno.

Masarnia Osip nie spoczęła na laurach, bowiem już tydzień później, tj. 21 czerwca br. podczas I Podkarpackiego Pikniku Produktów Tradycyjnych i Regionalnych, odbywającego się pod Urzędem Marszałkowskim, została wyróżniona w konkursie ph. „Nasze Kulinarne Dziedzictwo” nominacją do nagrody „Perła 2015”. Wyłonienie zwycięzcy i wręczenie nagród odbędzie się we wrześniu w Poznaniu, podczas Międzynarodowych Targów Spożywczych „Polagra Food”. Ponadto podczas Pikniku, Masarni Osip przyznano nagrodę specjalną od Agencji Rynku Rolnego za wyśmienity schab czosnkowy.

ź: UG Leżajsk