Strona główna Bez kategorii Zakonczyła się XVI edycja Targów „Agrobieszczady 2011”.

Zakonczyła się XVI edycja Targów „Agrobieszczady 2011”.

227
0

W dniach 30 – 31 lipca w Lesku odbyły się XVI Targi Rzemiosła i Przedsiębiorczości „Agrobieszczady 2011”. Jak co roku odwiedzający Targi mogli skosztować produktów tradycyjnych i ekologicznych wytwarzanych na Podkarpaciu. Pokazy kuchni regionalnej to najlepszy sposób na promocję swoich wyrobów – zapewniali wystawcy – dzięki nim samemu można przekonać się o wysokich walorach smakowych i zapachowych potraw z terenu województwa podkarpackiego.

Na Targach obecni byli przedstawiciele Samorządu Województwa Podkarpackiego. Marszałek Mirosław Karapyta i Wicemarszałek Lucjan Kuźniar nie ukrywali zadowolenia z faktu, że impreza cieszy się tak wielką popularnością, zwłaszcza wśród osób spoza regionu.

Organizatorami Targów są wspólnie: Marszałek Województwa Podkarpackiego, Starosta Leski, Burmistrz Miasta i Gminy Lesko oraz Podkarpacki Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Boguchwale.
Targom towarzyszyła wystawa zwierząt, kiermasz rzemiosła i rękodzieła ludowego, sprzętu rolniczego i ogrodniczego, a także kiermasz roślin ozdobnych.
W ramach „Agrobieszczadów” odbył się konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. Ma on na celu promować regionalne produkty i potrawy stanowiące dziedzictwo kulinarne regionu. Jego celem jest poznanie i udokumentowanie polskich regionalnych produktów żywnościowych, głęboko osadzonych w polskiej tradycji i od lat wytwarzanych tymi samymi metodami i według tych samych receptur.
W tegorocznej edycji konkursu wzięło udział blisko 70 wystawców, którzy zaprezentowali 86 produktów wytwarzanych metodami tradycyjnymi.

W Kategorii produktów regionalnych pochodzenia zwierzęcego Laureatami zostali:

– Pani Krystyna Wronowska za wołowinę po bieszczadzku
– Pani Urszula Woźniak za ser smażony z nutą ziół leśnych
– Rzeszowska Spółdzielnia mleczarska „RESMLECZ” w Trzebownisku za serek twarogowy ziarnisty
Wyróżnienie w tej kategorii otrzymał Pan Wawrzyniec Maziejuk za twarożek kozi

W Kategorii produktów i przetworów pochodzenia roślinnego Laureatami zostali:

– Pani Alina Becla PPHU „AWB” za czereśnię suszoną bez pestki
– Barbara Święch za chleb na zakwasie z dynią i słonecznikiem
– Pani Maria Szymańska za kołacz dożynkowy
– Pani Jadwiga Pasela za zagorzycki kołacz weselny
Wyróżnienie w tej kategorii otrzymali:
– Anna Płonka za konfiturę z róży
– Maria Jacek za kapuściane chodaki
– Maria Ziobrowska za chleb swojski spod Kamionki

W Kategorii napoje regionalne Laureatami zostali:

– Pan Antoni Dziugieł Sadowniczo –Szkółkarski Zakład Doświadczalny za sok jabłkowy
– Pani Paulina Lis za wino białe gronowe-słodkie
Wyróżnienie w tej kategorii otrzymali:
– Pani Irena Staszczak za napój z czarnej mięty
– Pani Barbara Rychlicka za „Proboszczówkę”
– Pan Jerzy Łysikowski za śliwowice krzeszowską
– Pani Joanna Polnicka za śliwowicę krzeszowską

W Kategorii produkty regionalne Laureatami zostali:

– Pani Maria Kołacz KGW Łęki Dukielskie za bandurzak
– Pani Krystyna Żuczek za nockowskie or moniaki

Ponadto Komisja Konkursowa nominowała do nagrody „Perła 2011” następujące produkty:

– Likier Różany- Pani Janina Czaban Stowarzyszenie Kobiety Razem Nowa Sarzyna
– Kiełbasa Markowska Sucha-Pan Jan Fołta Zakład Uboju i Przerobu Mięsa w Markowej
– Śliwka Węgierka Suszona – Pani Alina Becla PPHU „AWB” Handzlówka
– Kiełbasa Swojska Pilzneńska – Pan Jarosz Stanisław Przedsiębiorstwo Przemysłu Mięsnego
„Taurus” Sp. z o.o. z Pilzna
– Krupiak –Tabor Jolanta Krzeszów

Podczas Targów odbył się również finał kolejnej edycji konkursu pn. „Najlepsze gospodarstwo agroturystyczne.” Komisja dokonała oceny 19 gospodarstw z województwa podkarpackiego, które zgłosiły sie do uczestnictwa w konkursie. Po dokonaniu oceny wyłoniono następujących laureatów:

I miejsce:
– Jadwiga i Stanisław Wethaczowie
– Dołżyca- powiat leski

II miejsce:
– Elżbieta Smaga
– Teleśnica Oszwarowa- powiat bieszczadzki

dwa równorzędne III miejsca:
– Beata Ziober
– Krzywe- powiat leski
– Alicja Kasperek
– Brzóza Królewska- powiat leżajski

Ponadto przyznano wyróżnienia dla:
– Beaty i Wojciecha Zimny
Łętownia, powiat strzyżowski – za zrealizowane inwestycje w gospodarstwie
– Renaty Czerwińskiej
Haczów, powiat brzozowski – za zrealizowane inwestycje w gospodarstwie
– Mirosławy Ciurko
Dobcza, powiat przeworski – za estetykę w gospodarstwie
– Janiny i Daniela Brózdów
Puławy Górne, powiat krośnieński – za specjalistyczną ofertę dla narciarzy
– Moniki Płoch-Nykiel
Wysoka Głogowska, powiat rzeszowski – za specjalistyczną ofertę turystyki konnej
– Stanisławy Pacześniak
Teleśnica Oszwarowa, powiat bieszczadzki – za wysoki standard świadczonych usług.

 

Serdecznie gratulujemy laureatom z Powiatu Leżajskiego !!!

 

Poprzedni artykułGdzie kucharek sześć…
Następny artykułUroczystości Święta Policji w Leżajsku