PODKARPACIE
. – Od 4 czerwca br. producenci i wytwórcy produktów regionalnych i ekologicznych, jadalnych produktów leśnych z Podkarpacia mogą starać się o bezzwrotną pomoc finansową w ramach polsko-szwajcarskiego projektu „Alpejsko-Karpacki Most Współpracy”. Jego głównym celem jest wparcie dla tych producentów i wytwórców – powiedział na piątkowej konferencji prasowej w Rzeszowie Krzysztof Staszewski, prezes Stowarzyszenia Pro Carpathia.

Liderem projektu jest Stowarzyszenie Euroregion Karpacki, a jego partner – Stowarzyszenie Pro Carpathia – odpowiada m.in. za część dotyczącą grantowania podkarpackich producentów. Projekt jest współfinansowany przez Szwajcarię w ramach szwajcarskiego programu współpracy z nowymi krajami Unii Europejskiej. Jego realizację przewidziano na trzy lata. Wartość całego projektu to ponad 7 mln franków szwajcarskich, z których 2,6 mln jest w dyspozycji Stowarzyszenia Pro Carpathia (blisko 7,3 mln zł).

Jak poinformował prezes Stowarzyszenia „Pro Carpathia” Krzysztof Staszewski projekt ma na celu wsparcie lokalnego rynku producentów i wytwórców produktów regionalnych i ekologicznych, jadalnych produktów leśnych z Podkarpacia. Efektem docelowym projektu ma być też utworzenie klastra, skupiającego tych wytwórców.
Po granty sięgać mogą m.in. osoby chcące prowadzić własną działalność gospodarczą wytwórczą oraz przedsiębiorcy, w których firmach są już wytwarzane produkty tradycyjne i ekologiczne. Wnioski mogą składać także m.in. organizacje pozarządowe i instytucje kultury promujące regionalny produkt, a także jednostki samorządu terytorialnego.

Ewelina Wrona ze Stowarzyszenia poinformowała, że zainteresowane osoby i firmy mogą ubiegać się o dofinansowanie w ramach funduszu grantowego mającego wspomóc produkcję wyrobów tradycyjnych. Z kolei organizacje pozarządowe i jednostki samorządu terytorialnego mogą otrzymać granty na działania promujące wyroby w swoim otoczeniu, np. na organizację imprez, festynów, targów.

Jak wyjaśnił prezes Staszewski, chodzi o promocję produktu regionalnego, stworzenie możliwości wytwarzania go na zasadach komercyjnych, a nie hobbystycznej jak w znacznej części dotychczas. – Mam nadzieję, że lokalne produkty zajmą swoje miejsce na półkach sklepowych, tak jak jest to w Szwajcarii – podkreślił.

Uczestnicy projektu będą brali udział w szkoleniach dotyczących tych produktów oraz ich promocji. W tym celu zostanie otwarte Biuro Produktu Regionalnego, Tradycyjnego i Ekologicznego w Rzeszowie, mające charakter doradczo – szkoleniowy dla producentów tradycyjnych, lokalnych i ekologicznych. Ponadto będą brali udział w targach i imprezach regionalnych współorganizowanych przez Stowarzyszenie Pro Carpathia i Euroregion Karpacki. Odwiedzą też Szwajcarię i inne kraje UE, aby na miejscu zobaczyć jak wygląda tamtejszy rynek producentów regionalnych i podpatrzeć dobre praktyki.

System grantowania dotyczy terenu województwa podkarpackiego za wyjątkiem powiatów: leskiego, sanockiego i bieszczadzkiego oraz czterech gmin powiatu rzeszowskiego (Tyczyn, Hyżne, Chmielnik i Błażowa), które biorą udział w innym projekcie. Natomiast wszystkie inne działania, m.in. związane z promocją obejmą całe Podkarpacie.

Od końca maja br. wszystkie potrzebne informacje o projekcie i grantach znaleźć będzie można na stronach internetowych www.podkarpackiesmaki.pl oraz www.procarpathia.pl oraz pod numerem telefonu 17 852 85 26.

Ź: PRO CARPATIA