Strona główna Bez kategorii Przyprawy naturalne – dlaczego warto je stosować?

Przyprawy naturalne – dlaczego warto je stosować?

834
0
polski producent przypraw

Przyprawy to bez wątpienia obowiązkowe produkty w każdej kuchni. Dzięki nim przygotowywane przez nas dania są pełne smaku i aromatu. Na rynku dostępnych jest mnóstwo odrębnych przypraw lub ich mieszanek, jednak skład niektórych z nich pozostawia wiele do życzenia. Najlepszym wyborem będą naturalne przyprawy. Wyjaśniamy, dlaczego należy je stosować oraz które warto mieć w swojej kuchni.

Naturalne przyprawy w trosce o zdrowie

Przyprawy są dodatkiem niemal każdego dania. Używamy ich więc codziennie w mniejszych bądź większych ilościach. To, czym się karmimy, ma jednak ogromny wpływ na nasze zdrowie. Skoro więc tak często spożywamy przyprawy w naszych posiłkach warto zadbać o to, by były to produkty dostarczające naszemu organizmowi wartości odżywcze, wpływając pozytywnie na nasze zdrowie.

W wielu przyprawach, które spotkać można na sklepowych półkach, znajdują się szkodliwe składniki, które może i wpływają na polepszenie smaku dania, jednak spożywane w nadmiarze mogą zaszkodzić zdrowiu. Jednym z takich „ulepszaczy” jest glutaminian sodu- jeden z najpopularniejszych składników poprawiających i wzmacniających smak produktów spożywczych. Pomimo tego, iż jest to związek występujący naturalnie w produktach takich jak mleko, sery czy grzyby a nawet w organizmie ludzkim znajdując się w mleku matki, do przypraw dodawany jest wyrób syntetyczny. Jego smak jest niezwykle unikalny, gdyż stanowi połączenie czterech podstawowych smaków- słodkiego, słonego, kwaśnego oraz gorzkiego. Określany jako rosołowy, mięsny czy grzybowy, dodany do potraw które pozbawione są smaku, aromatu oraz wartości odżywczych, nadaje im charakteru i sprawia, że danie nam smakuje. Jest to dodatek od którego można łatwo i szybko się uzależnić. Na opakowaniach przypraw glutaminian sodu oznaczany jest symbolem E621.

producent przypraw

Ponadto wiele przypraw w swoim składzie posiada także barwniki oraz konserwanty, które mają za zadanie jedynie przedłużyć okres przydatności do spożycia lub nadać im apetycznego wyglądu. Jednak takie chemiczne dodatki nie mają nic wspólnego z prawdziwym smakiem a tym bardziej ze zdrowym odżywianiem.

Jeśli do tej pory używaliśmy w naszej kuchni takie przyprawy, warto zmienić w końcu nawyki i sięgnąć po naturalne składniki w trosce o swoje zdrowie.

Przyprawy obowiązkowe w naszej kuchni

Organizm ludzki bardzo łatwo przyzwyczaić do nowych smaków. Wystarczy więc odrobina zawziętości i dobrych chęci, by zdrowe, naturalne przyprawy stały się domeną naszych codziennych dań. Nie tylko wzbogacą smak, ale także przyczynią się do naszego zdrowia i ogólnego samopoczucia. Jakie przyprawy warto mieć więc w swojej kuchni?

Sól himalajska- ciężko wyobrazić sobie kuchnię, nie tylko polską, bez dodatku w postaci soli. Jednak najczęściej stosowaną z nich jest ta biała, która niestety nie jest zbyt zdrowa dla naszego organizmu i nosi nawet miano „białej śmierci”. Spożywana w nadmiarze przyczynia się do nadciśnienia tętniczego, co z kolei może doprowadzić do zawału serca lub udaru mózgu. Doskonałą alternatywą dla soli białej jest sól himalajska. Wydobywana jest ona z głębokich partii Himalajów, na co wskazuje jej nazwa i zawiera w swoim składzie aż 84 pierwiastki mineralne, posiadające cenne właściwości. Nie jest w żaden sposób czyszczona chemicznie oraz przetwarzana, przez co jest najzdrowszą solą na świecie. Można ją kupić niemal w każdym sklepie i choć jest nieco droższa od soli kuchennej, to warto skorzystać z takiej zdrowszej alternatywy.

Pieprz- to kolejna przyprawa, która stosowana jest w kuchni w celu nadania potrawom pikanterii i charakteru. To naturalny produkt, który dostępny jest w trzech kolorach, w zależności od pory jego zbiorów- pieprz może być zielony, biały lub czarny. Najczęściej stosuje się pieprz czarny, który wyróżnia się najbardziej intensywnym smakiem. Pieprz wspomaga trawienie i metabolizm oraz jest prawdziwą bombą witaminową. Należy pamiętać jednak, by sięgać po sprawdzone produkty z pewnego źródła i cechujące się najwyższą jakością.

Czosnek- nie bez powodu nazywany jest naturalnym antybiotykiem. To następna przyprawa, która nada smaku potrawom oraz wpłynie korzystnie na nasz organizm.  Sięgajmy jednak po czosnek w postaci nieprzetworzonej, prosto z działki, gdyż ten oferowany w formie sypkiej lub w granulacie a także czosnek pochodzący z Chin to produkty przetworzone lub potraktowane środkami chemicznymi. Czosnek zawiera wiele różnych związków leczniczych. Obniża poziom cholesterolu oraz ciśnienie krwi, wzmacnia odporność, zmniejsza ryzyko zachorowania na raka- to tylko niektóre z zalet tej naturalnej przyprawy.

Mieszanki naturalnych przypraw- oczywiście nie jest wykluczone stosowanie różnorodnych mieszanek przyprawowych. Ważne jednak, by były to zestawienie wyłącznie naturalnych przypraw. Możliwości jest wiele, począwszy od kilkuskładnikowych mieszanek po te zawierające kilkanaście przypraw ziołowo-warzywnych.

Stosowanie naturalnych przypraw jest nie tylko zdrowe ale i stosunkowo tanie. Ponadto mamy ogromy wybór wszelkiego rodzaju ziół, warzyw oraz innych składników i minerałów, które pozwolą na eksperymentowanie w kuchni z nowymi smakami, bez obaw o zdrowie własne i swojej rodziny.

Poprzedni artykułKasy fiskalne online – od kiedy?
Następny artykuł27-latek zmyślił, że został raniony nożem przez swoją babcię