Home Gmina Leżajsk Rewolucję w szkolnej stołówce. Efekt? Dzieci zachwycone!

Rewolucję w szkolnej stołówce. Efekt? Dzieci zachwycone!

0
674

Zdrowe żywienie decyduje o jakości i długości naszego życia – im szybciej zaczniemy je stosować, tym lepiej. Oprócz zdrowych produktów ważne, by ograniczać stosowanie cukru, soli i tłuszczów, a także unikać smażenia.

W leżajskich przedszkolach i szkołach od 2017 roku tradycyjne gotowanie w wodzie lub smażenie, które pozbawia potrawy sporej ilości ważnych składników mineralnych i witamin, zastąpiono piecami konwekcyjno-parowymi. Posiłki gotowane na parze (warzywa, ryby, mięso) zachowują wszystkie naturalne składniki. Dodatkowym walorem pieców jest możliwość jednoczesnego przygotowania kilku potraw naraz bez obawy, że jedno danie przeniknie zapachem drugiego.

Gośka Mazur została przez burmistrza Leżajska mianowana miejskim koordynatorem ds. żywienia, mającym nadzorować i wdrażać to, co zrobiła w SP nr 3, w innych leżajskich placówkach szkolnych i przedszkolnych.

„Każdego tygodnia, w każdym jadłospisie planujemy coś nowego, coś innego, coś co będzie nowym smakowym doświadczeniem dla naszych młodszych i starszych dzieci. W tym tygodniu to z pewnością chili con carne i jesienna zupa dyniowa. W sumie to żadne nowości i zapewne każdy zna te dania, jednak stołówkowe menu nie często je proponuje.
Okres jesienny to czas, w którym mały organizm narażony jest na różnego rodzaju infekcje i dlatego warto wzmocnić go poprzez dostarczanie niezbędnych składników odżywczych. Naszą propozycją w szkolnych i przedszkolnych jadłospisach są soki (musy) świeżo wyciskane – w których główną rolę gra jabłko i marchewka. Dzieci je chętnie piją, dostarczając niezbędne im witaminy. Prosty przepis na mus owocowo – warzywny:

– Jabłka około 10 szt
– Marchewka – około 1 kg
– Cytryna – 1 szt
– Banany – 5 szt
– Truskawki (rozmrożone) – około 1 kg

Z jabłek, marchewki i cytryny wyciskamy sok – rozmrożone truskawki i banany pokrojone w plastry wrzucamy do wyciśniętego soku – wszystko biedujemy na gładko – otrzymując tym samym mus zdecydowanie smaczniejszy od znanego „z misiem” na butelce.

Menu na każdy dzień tygodnia można przejrzeć na stronie Urzędu Miasta Leżajsk.