Kucharze leżajskich szkół i przedszkoli doskonalą umiejętności na kursie „Sztuka współczesnej kuchni w aspekcie zdrowego odżywiania”. Od 24 czerwca przez 8 dni (80 godzin) zgłębiają tajniki różnych technik kulinarnych zarówno tradycyjnych, jak i nowoczesnych. Kurs prowadzony jest w formie warsztatów przez Jacka Świerka — eksperta kulinarnego, pasjonata nowoczesnej gastronomii, autora wielu przepisów oraz zwycięzcy (wraz z zespołem) Mistrzostw Europy BBQ Węgry 2002. Kucharze zapoznają się ze sztuką prezentacji i aranżacji potraw na talerzach, sporządzania zakąsek zimnych i gorących, zup, sosów, dań głównych oraz deserów.

Poznają, na czym polega kuchnia fusion. Wśród tematów są też nowe trendy i technologie kulinarne, np. gotowanie sous-vide (próżniowe), gotowanie i pieczenie w delcie (w różnicy temperatur) oraz vario (w niskich tempera-turach) uwzględniających aspekt zdrowego żywienia. Kurs realizowany jest ze środków Krajowego Funduszu Szkoleniowego.