Strona główna Gmina Leżajsk W szkolnych stołówkach nowego ciąg dalszy

W szkolnych stołówkach nowego ciąg dalszy

503
0

Kucharze leżajskich szkół i przedszkoli doskonalą umiejętności na kursie „Sztuka współczesnej kuchni w aspekcie zdrowego odżywiania”. Od 24 czerwca przez 8 dni (80 godzin) zgłębiają tajniki różnych technik kulinarnych zarówno tradycyjnych, jak i nowoczesnych. Kurs prowadzony jest w formie warsztatów przez Jacka Świerka — eksperta kulinarnego, pasjonata nowoczesnej gastronomii, autora wielu przepisów oraz zwycięzcy (wraz z zespołem) Mistrzostw Europy BBQ Węgry 2002. Kucharze zapoznają się ze sztuką prezentacji i aranżacji potraw na talerzach, sporządzania zakąsek zimnych i gorących, zup, sosów, dań głównych oraz deserów.

Poznają, na czym polega kuchnia fusion. Wśród tematów są też nowe trendy i technologie kulinarne, np. gotowanie sous-vide (próżniowe), gotowanie i pieczenie w delcie (w różnicy temperatur) oraz vario (w niskich tempera-turach) uwzględniających aspekt zdrowego żywienia. Kurs realizowany jest ze środków Krajowego Funduszu Szkoleniowego.

 

Poprzedni artykułCzołowe zderzenie samochodów na obwodnicy Leżajska
Następny artykułZapraszamy na Zlot pojazdów róznych „KLAMOT” do Kuryłówki. Szczegóły na plakacie.