Wiosna to czas generalnych porządków. Po długim okresie jesienno-zimowym w którym ograniczyliśmy aktywność fizyczną, gorzej się odżywialiśmy lub przechodziliśmy szereg chorób i przeziębień warto również zrobić porządki we własnym organizmie, czyli przeprowadzić detoks jak to zrobić w zdrowy sposób radzi Sylwia Buczkowska dietetyk Centrum Dietetycznego Naturhouse w Leżajsku.
Nadmiar zgromadzonych toksyn, spowodowany niezdrowym trybem życia, stresem oraz niewłaściwym odżywianiem jest przyczyną nadmiernych kilogramów oraz zatrzymaniem płynów metabolicznych. Zapraszam na bezpłatne pomiary składu ciała w Centrum Dietetycznym Naturhouse w Leżajsku podczas których zostają wykonane pomiary tkanki tłuszczowej oraz wody metabolicznej zgromadzonej w organizmie.
Apatia, złe samopoczucie, poszarzała skóra oraz brak energii witalnej są wynikiem złego odżywiania i stylu życia. Wiosenne oczyszczenie pomaga zrzucić zbędne kilogramy, pozbyć się opuchnięć oraz przywrócić energię i dobre samopoczucie.
Od czego zacząć? Odradzam stosowanie głodówek oraz diet mono składnikowych które dodatkowo obciążają organizm i wzmagają złe samopoczucie. Po długiej zimie potrzebujemy zastrzyku energii w postaci produktów o wysokiej zawartości witamin i minerałów.
Pierwszym krokiem do detoksu powinna być zmiana nawyków żywieniowych. W pierwszej kolejności powinniśmy odstawić używki. W miarę możliwości zaleca się unikanie kawy, mocnej czarnej herbaty.. Zdrowszym wyborem jest zielona lub ziołowa herbata. Alkohol i papierosy nie sprzyjają oczyszczaniu organizmu dlatego powinny być całkowicie wyeliminowane.
Znakomitym środkiem odtruwającym jest czysta woda, pomaga usunąć toksyny zgromadzone w tkankach organizmu powinna być wypijana w ilości min. 1,5 l. dziennie. Rano energii doda nam szklanka wody z plasterkiem cytryny i łyżeczką miodu wypita na czczo.
Podczas procesu odtruwania eliminujemy niezdrowe tłuszcze. Wykluczamy również smażone potrawy, tłuszcze zwierzęce, cukier – również ten pod postacią słodyczy oraz sól ponieważ w nadmiernej ilości powoduje zatrzymanie wody w organizmie.
Co jeść? Dieta oczyszczająca powinna być pełna warzyw i owoców, należy wprowadzić do jadłospisu gruboziarniste kasze oraz produkty z pełnego przemiału np. makaron razowy. Mięso oraz ryby wystarczy spożywać do trzech razy w tygodniu, wybierać białe chude mięso drobiowe bez skóry. Można wprowadzić białko roślinne w postaci roślin strączkowych. Oleje i tłuszcze roślinne najlepiej spożywać na zimno, jako dodatek do sałatki. Nie powinno się ich jednak całkowicie eliminować z diety, ponieważ mają istotny wpływ na prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Posiłki powinny być pełnowartościowe, składające się głównie z porcji warzyw z dodatkiem białka i węglowodanów.
Podczas procesu odtruwania warto sięgać po koktajle owocowo – warzywne. Są źródłem błonnika, witamin i mikroelementów. Koktajle najlepiej przyrządzać ze świeżych owoców i warzyw. Pomocne w procesie oczyszczania są: natka pietruszki, szparagi, cytryny, gruszki, mandarynki, zielony ogórek, ananas, szpinak, seler naciowy, pomidory, buraki czerwone, pomarańcze,kiwi, jabłka oraz jarmuż. Warzywa i owoce można łączyć w dowolny ulubiony sposób uzupełniając wodą mineralną, opcjonalnie, dla smaku można posłodzić miodem lub ksylitolem.
Zdrową dietę warto podjąć pod okiem dietetyka. Zachęcam do skorzystania z bezpłatnych pomiarów składu ciała oraz konsultacji dietetycznej w Centrum Dietetycznym Naturhouse w Leżajsku, ul. Mickiewicza 12
http://rezerwacje.naturhouse-polska.pl/?lokalizacja=lezajsk
Napój pietruszkowy – usuwający wodę z organizmu:
Na dwie porcje:
– cytryna
– 2 jabłka
– pęczek pietruszki
– opcjonalnie miód
– woda mineralna
całość zmiksować
Sałatka Tabbouleh:
1 szklanka komosy ryżowej (quinoa) lub bulguru, kuskusu, kaszy jęczmiennej lub pęczaku
2 – 3 ogórki gruntowe
2 średnie pomidory
1/2 cebuli, najlepiej cukrowe
2 czerwone papryczki chili (opcjonalnie)
3 gałązki szczypiorku wraz z cebulkami lub dymki
1 pęczek natki pietruszki
pół pęczka mięty
3 łyżki oliwy extra vergine
1 łyżka soku z cytryny
1/2 ząbka roztartego czosnku
sól
Przygotować komosę lub kaszę zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Komosę opłukać i zalać 1 i 1/2 szklanki wody, zagotować, posolić i gotować przez około 13 minut bez przykrycia. Przykryć, ostawić z ognia i trzymać przez 10 minut pod przykryciem (w tym czasie quinoa wchłonie całą wodę, w razie potrzeby trzeba ją dodatkowo odsączyć). Wyłożyć na talerz i ostudzić.Ogórki umyć i osuszyć, obrać, ale pozostawiając co pół centymetra paski skórki. Pokroić w kosteczkę, przełożyć do dużej salaterki, dodać pokrojone w kosteczkę (ze skórką i nasionami) pomidory, cebulę, drobno posiekane papryczki chili (jeśli używamy), posiekany szczypiorek lub dymkę oraz natkę i miętę.Dodać oliwę, sok z cytryny, czosnek oraz sól. Wymieszać. Połączyć z ostudzoną komosą lub kaszą. Można od razu podawać lub schłodzić w lodówce.
Jaglanka na śniadanie:
Pół woreczka kaszy jaglanej (po ugotowaniu)
• porcja ulubionych owoców (jabłka, kiwi, gruszka, truskawki, maliny)
• opcjonalnie cynamon, kardamon, pestki dyni, pestki słonecznika, siemię lniane.