Żywieniowa rewolucja w Leżajsku. Miasto przekonało do niej mieszkańców i w ramach budżetu obywatelskiego zakupiło do wszystkich przedszkoli i szkół piece konwekcyjno-parowe, dzięki którym przygotowując posiłki używa się mniej tłuszczu i soli. Nad jadłospisami czuwa też specjalnie powołany inspektor ds. żywienia, są też warsztaty dla uczniów.

W jednym z leżajskich przedszkoli dzieci uczą się zdrowych nawyków żywieniowych. Lekcje mają je przekonać, że owoce i warzywa są smaczne, a przygotowanie owocowego deseru może być wspaniałą zabawą. Sałatki, owocowe koktajle i desery codziennie są tu w jadłospisach. We wszystkich leżajskich szkołach i przedszkolach posiłki przygotowywane są tak, że produkty nie tracą swoich naturalnych właściwości.

Kolejną decyzją jest zamawianie sprawdzonych produktów dla wszystkich placówek jednocześnie – nad zakupami też czuwa koordynator. Głosując na budżety obywatelskie mieszkańcy Podkarpacia często stawiają na zdrowie, dlatego w kolejnych miejscowościach powstają siłownie na otwartym powietrzu i boiska sportowe.